Cum să alegi o ușă care combină performanța ți perfecțiunea estetică?
Dacă sunteți pe această pagină, a venit timpul să alegeți ușile și doriți puțină claritate cum să o faceți.
Dacă sunteți pe această pagină, a venit timpul să alegeți ușile și doriți puțină claritate cum să o faceți. Aici, vom vorbi despre ușile produse în serie.
Să nu uităm că ușile sunt un detaliu interior funcțional care îndeplinește sarcinile de delimitare a spațiului interior, de fonoizolare ș.a. Se deosebesc una de alta, nu doar după aspect, dar și ca practicitate. Același model montat în medii diferite se comportă diferit în timp.
Haideți să vedem ce calități au ușile și cum pot fi alese să fie corect la locul lor.
Ce ține de partea estetică, bazați-vă pe propriul gust ținând cont de stilul designului pe care îl aveți și coloristică. Fiind lejere și grațioase pot da unui apartament volum și un sentiment de libertate.
Cu sticlă sau fără? Cele cu sticlă pot face vizual camera mai mare și mai luminoasă. Inserțiile de sticlă nu afectează rezistența generală. Majoritatea sticlelor au textură catifelată care nu lasă amprente. Evident, camerele care trebuie să asigure intimitate, necesită a fi dotate cu uși fără sticlă.
Construcție. Unele modele de uși sunt formate din componente MDF și sticlă asamblate între ele. Sticla e folosită ca element de legătură și ornament. La aceste modele e posibil de a înlocui orice component în caz de deteriorare.
Există în vânzare și uși de-a-ntregul care sunt construite integral. Pe o structură de lemn se aplică câte o singură foaie de MDF prin părți, apoi este frezat în MDF ornamentele. Prioritatea la așa uși integrale este rezistența la uzură, asigurarea unei izolări fonice și termice mai bună ca la alte uși, aspect elegant. Cu un finisaj calitativ, ajung să fie în clasa Premium ca aspect și funcționalitate.
Cazurile în care unii membri ai familiei vor să se uite la un film, în timp ce alții vor să se relaxeze în tăcere după o zi lungă de muncă, nu sunt deloc rare. Iată un motiv de ce se merită de acordat atenție construcției și fonoizolării.
Finisaj. Trebuie să fie elegant, dar și să ofere rezistență la acțiunea diferitelor medii agresive (inclusiv aer umed). Ușile care sunt în prezent în vânzare au, fie finisaj cu PVC + straturi de protecție, fie vopsire grund + email.
Furnir – strat subțire de lemn. Cu timpul s-a observat că acesta tinde să se estompeze și să-și piardă culoarea la lumină, că necesită doar o anumită umiditate, curățenie. La producere, e dificil de ales textura și culoarea furnirului pentru suprafețe mari, deoarece fiecare copac are propriul său model unic și inimitabil. Odată cu renunțarea furnirului pentru uși, s-au prevenit defrișările masive.
Pelicula decorativă din PVC, tot ea numită și ecofurnir, vinil, CPL, polipropilen (au formule diferite) poate avea relief de lemn sau să fie netedă. Este protejată cu câteva alte folii de protecție pentru rezistență la zgârieturi, umiditate și raze UV. Unele modele sunt finisate cu luciu sau cu soft touch pentru a le oferi un aspect estetic diferit. La modelele noi, concepute în ultimii ani, se aplică tehnologia de finisaj cu PVC fără margini care presupune învelirea tuturor elementelor ușii la 3600. Această tehnologie nu permite se decojească pelicula pe la muchii.
Finisajul prin vopsire este cel care oferă ușii durată de viață îndelungată și aspect nobil. Deseori întâlnim uși de calitate Premium cu acest tip de finisaj.
Set. Pentru a instala o ușă, e nevoie de câteva elemente. Atunci când se afișează prețul unei uși, se adună cele mai importante elemente și anume: foaia de ușă, cutia (tocul) din 2,5 buc., ancadrament (pervaz) pentru acoperirea rostului dintre cutie și perete dintr-o singură parte – 2,5 buc. Însă, o să trebuiască să analizați dacă aveți nevoie de ancadrament pentru cealaltă parte de ușă, prag, extensie ca să îmbrăcați nișa ușii. Lacătul, balamalele, încuietoarea tot se vând aparte. Căutați pe site sau în price cât costă aceste accesorii separat ca să le adăugați la cost. Vânzătorii calculează în set cel mai ieftin pervaz (ancadrament), însă ele pot fi și decorative. Rozete, soclu, cornișe – decideți dumneavoastră dacă le doriți și le adăugați la cost.
Uși duble. Pentru ușile duble e mai dificil de format preț la set, pentru că sunt mai multe variații. Pentru o ușă dublă alegeți individual elementele: Tocul se formează din 3 buc., ancadramentul – din 3 sau 6 buc. (sunt mai multe modele), prag – e din același toc – 1 buc, extensie cu lățime potrivită lățimii nișei – 3 buc. Foi de ușă alegeți de așa lățimi ca să cuprindă golul. Ele pot fi împerecheate astfel după lățimi: 400 mm + 600 mm, 400 mm + 700 mm, 400 mm + 800 mm, 600 mm + 600 mm, 600 mm + 700 mm, 600 mm + 800 mm, 700 mm + 400 mm, 700 mm + 600 mm, 700 mm + 700 mm, 800 mm + 800 mm, 900 mm + 900 mm.
Lacăte. Forma și culoarea lor alegeți-o așa ca să corespundă stilului de design. Atrageți atenție ce culori au alte feronerii și elemente metalice din cameră ca să alegeți și lacătele în aceiași culoare. Ce ține de calitate, acum orice produs ieșit de la fabrică e bun. Contează aspectul. Ca mecanism, există lacăt mecanic și lacăt magnetic remarcat ca variantă silențioasă și estetică.
Balamale. Sunt multe feluri, însă Vă atenționăm 3 dintre cele mai populare:
– Aplicabile (în formă de fluturi) – sunt universale și comode din toate punctele de vedere și sunt rezistente în timp;
– În seturi stânga-dreapta;
– Balamale ascunse. Sunt preferate pentru păstrarea aspectului estetic a ușii.
La montarea ușilor se impun cerințe mari, deoarece produsul trebuie să fie puternic și să reziste la efort fizic intens. Prin urmare, dacă doriți ca ușile noi să vă mulțumească cu caracteristicile de design și proprietățile de performanță, cel mai bine este să încredințați instalarea ușii unor profesioniști.
Prețul. Nu este un criteriu principal în alegerea ușilor. Ușa de tip batantă de înaltă calitate va costa considerabil mai puțin decât ușa glisantă sofisticată. Prin urmare, durata de viață a ușii simple de tip batantă (cu balamale) va fi mai lungă decât cea a ușii pliante/glisante. Cu toate acestea, ar putea fi și invers. În plus, cu greu poți defini ce ușă este mai bună referindu-te doar la preț.
Lemn. Există o auto-înșelăciune că ușile din stejar sau din orice alt material cu preț ridicat sunt mai sănătoase decât ușile din pin sau orice alt material similar din lemn de conifere. Odată ce ați investigat caracteristicile anumitor specii de lemn și ați aflat că lemnul de conifere fiind relativ ieftin devine o opțiune mai potrivită în comparație cu ușa de stejar sau fag. Lemnul de pin, de exemplu, este rezistent la crăpare sau la uscare și este extrem de receptiv la vopsele pentru lemn. În plus, este ușor de prelucrat și permite instalarea balamalei sau încuietorilor fără probleme.
Echipa dekora.md a selectat un sortiment vast de uși pentru comercializare și studiind toate aspectele încăperilor dumneavoastră, ar putea să vă recomande soluția potrivită. Vitrina este expusă în magazinul din str. Petricani, 86, dar și online aici. Vă poftim să ne contactați.